Adolescència: cal potenciar la creativitat

Com potenciar la creativitat dels adolescents? Quan som petits la creativitat es troba present en gairebé qualsevol moment del dia. La majoria de jocs estan vinculats a la imaginació i a la creativitat: juguem a ser pirates; unes cadires i un llençol es converteixen en un castell; una flor flotant a l’aigua és una embarcació i fàcilment veiem cares i formes en qualsevol taca; ens fem mil preguntes i trobem relació i lògiques que sovint sorprenen als adults.

Però creixem, i mica en mica anem perdent part d’aquesta creativitat tan innata que tots tenim. I anem sumant vergonyes, inseguretats i bloquejos fins que arribem a l’adolescència.

Molts joves senten que no tenen creativitat, que les coses artístiques no estan fetes per a ells. Perquè han rebut un “no” massa sovint quan intentaven expressar-se, perquè potser s’han vist ridiculitzats o, simplement, no senten prou confiança en ells mateixos. Deixen d’intentar-ho, les inquietuds que tenien es van adormint, i s’acostumen a fer-ho tot sense marge per explorar, per arriscar, per divertir-se i per sorprendre’s.

La creativitat, però, es pot entrenar. De fet, s’hauria d’entrenar! Com més reptes creatius ens posem, com més ens endinsem en explorar totes aquestes parts que tenim massa oblidades, més fàcil serà.

L’adolescència és una època plena de descobriments, de decisions, de canvis i d’inseguretats. I és un moment essencial pel desenvolupament emocional i intel·lectual. Treballar la creativitat des de l’adolescència és un factor importantíssim per poder potenciar grans qualitats dels joves.

Què aconseguim, si treballem la creativitat?

 • Obtenir seguretat i confiança.
 • Millorar la concentració.
 • Augmentar l’autoestima.
 • Millorar la comunicació.
 • Superar canvis i bloquejos.
 • Trencar la rutina.
 • Desenvolupar la capacitat imaginativa.
 • Aprendre a gaudir tot/a sol/a.
 • Augmentar la intel·ligència emocional.
 • Adquirir una mirada creativa en tots els àmbits del dia a dia.
 • Aprendre que l’equivocació forma part del procés.

A part de tot això, si relacionem la creativitat amb l’escriptura, també podrem:

 • Desenvolupar l’escriptura.
 • Ampliar i valorar el llenguatge.
 • Descobrir el plaer de la lectura.
 • Millorar les faltes d’ortografia.

Alguns trucs i exercicis per potenciar la creativitat:

Us proposem tres opcions que serviran per potenciar la creativitat durant l’adolescència (tot i que els recomanem per a qualsevol edat!).

JUGA AMB LES PARAULES:

Fes petits jocs a partir de les lletres o les paraules. Te’n proposem un parell que segur que et serviran:

 • Escriu una frase on totes les paraules comencin per la lletra R.
 • Escriu una frase on cada paraula comenci per l’última lletra de la paraula anterior. La primera lletra de la frase la pots triar tu. Per exemple: París sempre és sensacional, Lídia.
BUSCA FORMES ALS NÚVOLS:

La capacitat de veure cares o formes imaginades es diu pareidolia. El nostre cervell fa relacions i busca patrons reconeixibles de manera inconscient en taques, siluetes, etc. Als núvols és on acostuma a ser més habitual poder-hi trobar formes que ens en generin de noves. I és l’hemisferi dret qui s’ocupa de crear aquestes relacions, el mateix associat a la creativitat.

Hi ha diferents maneres de fer aquesta activitat:

 • Mira el cel i, mentalment, imagina de què tenen forma els núvols.
 • Fes una fotografia a un núvol i, després, dibuixa a la fotografia algunes línies per crear una forma real aprofitant el núvol.

Un ocell, una persona, un drac, una balena… deixa volar la imaginació!

AVORREIX-TE:

L’avorriment és clau per crear i per tenir idees. Vivim en una societat on tot va molt ràpid i de vegades ens oblidem que “no fer res” és fer molt, i ens sobreestimulem. Els millors jocs de la canalla sovint els inventen quan s’avorreixen i no saben què més fer. És llavors quan la imaginació apareix amb més força. Intentem recuperar aquesta sensació per poder crear novament.

Per tant, durant un dia, prova d’avorrir-te. Per fer-ho:

 • No pots escoltar música.
 • No pots llegir.
 • No pots mirar les xarxes socials ni jugar al mòbil mentre camines, ni al transport públic, ni tampoc al lavabo.
 • Estigues sense fer res durant una estona.
 • I, si t’hi atreveixes, intenta viure tot un dia així: sentint els teus propis pensaments i avorrint-te.

Et servirà per entrenar el teu pensament i la teva creativitat, i per reaprendre que per ser productiu de vegades no cal veure un resultat palpable.

Podem tenir grans idees mentre passegem, o viatgem en autobús, o ens dutxem, o rentem els plats… però si fem totes aquestes activitats bombardejant-nos d’estímuls estem perdent grans oportunitats de crear.  Potenciaràs l’observació, la reflexió i la imaginació. 

Crear ha de ser divertit

Crear ha de ser un moment de diversió, d’expansió i d’exploració. Els adolescents necessiten un espai sense judicis per poder avançar i atrevir-se a investigar. I, sobretot, molts estímuls i referents. Sovint copiant és com més se n’aprèn, deixar-se sorprendre i conèixer nous horitzons.

Trucs pràctics molt senzills

Per potenciar la curiositat dels joves hem de deixar que investiguin i que provin. Si hi ha un tema que genera interès a un adolescent, incentivar-li aquesta curiositat serà una gran forma per exercitar la seva creativitat i explorar el seu món interior.

També podeu buscar obres d’art que li resultin interessants; seguir a les xarxes socials artistes plàstics que li agradin; llegir; escoltar cançons i músiques per primera vegada; ballar sense que ningú l’estigui mirant; cuinar una recepta inventada; fer manualitats… són activitats que potenciaran la creativitat i la imaginació dels joves.

I volem acabar amb aquesta frase d’Erich Fromm, que ens recorda que tots podem ser persones creatives:

“La creativitat no és una qualitat de la qual estiguin dotats particularment els artistes i altres individus: és una actitud que pot posseir cada persona”.

ET POT INTERESSAR

Comparteix aquest artícle!

Notícies recents

Artícles relacionats