Avui vull parlar sobre la construcció de personatges quan escrivint.

En teatre està molt clar que l’intèrpret necessita fer una feina, partint del text, de descoberta del personatge, de recerca, i d’invenció. Per entendre el personatge. Per veure perquè dirà el que dirà, per què farà el que farà, com ho farà, com parlarà, com callarà, com es mourà, com mirarà, com respirarà…

Quan escrivim d’alguna manera som com intèrprets, sigui un text dramatúrgic o no, i per tant això vol dir que ens hem de ficar a la pell de cadascun dels nostres personatges.

Els nostres personatges poden cometre errors, poden mentir, poden canviar i poden tenir reaccions que ni ells mateixos no s’esperaven tenir. Com qualsevol persona a la vida real. Per tant, com a escriptors el primer que hem de tenir molt clar és que els nostres personatges ens poden sorprendre, i que és bo si això passa.

No cal conèixer quin era el primer aliment sòlid que li van donar al personatge de petit, si no és que això és important per la trama. Però sí que és interessant i molt útil que ens aturem un moment per pensar com són. Per això podem fer una entrevista al personatge.

ENTREVISTA AL PERSONATGE:

A continuació trobaràs algunes preguntes que et poden servir per fer-li al teu personatge, com si es tractés d’una entrevista. Pots escriure les respostes tal com el personatge s’expressaria per contestar-les si ho fes amb total sinceritat.

Qui ets? Què vols? Quin és el teu desig més profund? De què tens por? Quin és el teu malson recurrent? Com t’imagines d’aquí uns quants anys? Qui és el teu confident? Quin secret tens que no conegui ningú? Quina música escoltes? Què votaries, si votessis avui en dia a les eleccions? Què faries si et trobessis una cartera plena de diners al carrer?

Com veus, amb molt poques preguntes pots aprofundir molt en qüestions que li donaran vàries capes al personatge i que et poden servir per enfocar l’escriptura i la construcció del personatge.

Però, a més a més, quan escric considero imprescindible que els personatges no s’assemblin ni els uns als altres ni, evidentment, a mi.

Et vull donar alguns trucs que a mi em serveixen per trobar diferències entre personatges.

TRUCS SOBRE EL VOCABULARI:

Són petits matisos en la manera de parlar que seran útils en la construcció de personatges perquè faran que els personatges s’allunyin de tu i s’allunyin els uns dels altres. Per mi és molt important i molt divertida, aquesta part de l’escriptura, perquè saber com parla un personatge m’ajuda molt a entendre’l i saber millor com és.

Vocabulari diferent:

Que cada personatge utilitzi algunes frases o algunes paraules pròpies, que la resta no diguin. Per exemple, quan un personatge se sorprèn pot dir “Ostres”, i un altre pot dir “Què?”. O, per exemple, un personatge pot dir “perfecte” i un altre pot dir “entesos”, o “d’acord”, o “ok”…

Mots crossa diferents:

Lligat amb el truc anterior, quan parlem tots tenim frases recurrents que hem anat viciant. Detecta quines són les teves per evitar escriure-les en boca dels personatges i busca’n de noves per dotar-los d’una personalitat pròpia a cadascun.

Que reneguin diferent:

Més enllà del vocabulari i de les frases recurrents, busca formes de renegar diferent. Si t’hi fixes, observant al teu voltant veuràs que cadascú ho fa diferent, tots diem paraulotes (més o menys fortes) quan ens clavem un cop, quan ens enfadem, quan ens desesperem… busca quines podria dir cadascun dels teus personatges. I planteja’t també l’ús que en fan: potser algun no en diu cap? Fantàstic, això també és una característica. Potser algun en diu moltes? Endavant, això defineix i diu coses del personatge.

Qüestions de registres:

tingues present, també, els diferents tipus de registres lingüístics i els canvis que es poden fer. Com és el teu personatge quan parla amb un o amb un altre? No li parlarà igual a la seva filla de mig any, al seu nou company de feina, o al seu amic de tota la vida quan surten a fer una copa. És molt evident però ens pot passar que associem una manera de parlar a un personatge i ens oblidem que tots som capaços de mudar la nostra manera de parlar i que, de fet, ho fem constantment durant el dia.

Complicitats entre personatges:

I, una mica relacionat amb el punt anterior, busca com traslladar les complicitats amb altres personatges a la manera de parlar. Pot ser que no es diguin per un pseudònim o sobrenom afectuós; pot ser que tinguin codis interns que ells coneixen… Observa com funciona el teu grup d’amics, la teva família, els grups de la teva feina… com ens relacionem? Com parlem? Com ens entenem? Aquest tipus de maneres de parlar-se són una manera de matar dos pardals d’un sol tret: definir millor el personatge (com es comporta segons l’entorn) i definir molt bé la relació entre personatges.

ALTRES CONSELLS:

I, per finalitzar, a part de la qüestió del vocabulari voldria deixar-te un parell de consells més:

I si…?

Replanteja’t el personatge. Imagina’t que en canvies alguna característica, per exemple l’edat. Què passaria si el personatge tingués més anys? O si en tingués menys? Reformular el personatge ens pot fer veure errors que estem cometent o patrons que repetim sense ser-ne conscients: i si no fos una dona i fos un home?

Però també ens obra possibilitats noves que ens poden resultar interessants per aplicar. Per exemple, i si, sense canviar-li l’edat, li canvies el comportament? Un bon exemple és el cas del personatge que interpreta l’actor Rico Rodriguez II a Modern Family: Manny Delgado és un nen que es comporta com un adult (és molt madur, té interessos que no són “propis” per a la seva edat, li encanta el cafè…).

Com és?

Pensis en com seria el teu personatge físicament. Busca fotografies i imatges de gent (no cal que siguin actors) fins que en trobis alguna que encaixi amb l’expressió que imagines del teu personatge. Això t’ajudarà perquè t’obligarà a concretar per poder-ho buscar i, un cop tinguis la fotografia, et pot servir tenir-la al costat mentre escriguis per imaginar que és aquella persona qui està parlant i fent.

 

Espero que aquests trucs i consells et serveixin per dotar els teus personatges d’una personalitat pròpia i d’un caràcter diferenciat.

Aquest desembre tindrem uns tallers sobre construcció de personatges, on treballarem altres tècniques de construcció de personatges com:

  • Partir d’un objecte
  • Partir d’un animal
  • Partir d’altres estímuls
  • Basat en fets reals
  • Etc.

Et convido a fer-hi un cop d’ull i a apuntar-t’hi per posar en pràctica aquests consells i aprofundir més en la feina de construir els personatges dels nostres textos. Ho pots fer CLICANT AQUÍ.

A més a més, també tindrem uns taller d’Estructura i uns tallers de Creativitat. Fes-hi una ullada. Cada sessió del taller dura 1 hora. A cada sessió d’un mateix taller es treballaran aspectes diferents, per tant pots adquirir vàries sessions d’un mateix taller; pots adquirir una única sessió; o bé pots compaginar sessions de diferents tallers.

I, important: per la compra de més d’una sessió, una et sortirà totalment gratuït aplicant el CODI: TALLERSGALATEA. (Codi de descompte de 5 euros: Si agafes 2 sessions, 1 et surt de franc).

Blanca Bardagil

Comparteix aquest artícle!

Notícies recents

Artícles relacionats