Consells per superar el bloqueig davant de la pàgina en blanc

Escriure és molt íntim, i cadascú té la seva rutina, les seves manies i els seus rituals. De vegades ens sentim molt inspirats i som capaços d’omplir pàgines i pàgines de paraules, i ens hi podríem passar tot el dia perquè no ens adonem ni que el temps passa, només sentim una mena de borratxera que ens provoca ganes d’escriure sense parar. Quan passa això és fantàstic. No sempre és així, però. De vegades ve el bloqueig.

Aquest bloqueig pot ser a davant de la pàgina en blanc. O bé pot ser durant un procés d’escriptura ja començat. A continuació et donaré alguns consells que a mi em van molt bé i que espero que et serveixin per superar els bloquejos que puguis tenir mirant una pàgina en blanc.

  • Busca la franja horària que et vagi millor per escriure: saber si ets una persona nocturna o diürna et pot ajudar molt a escriure. Segurament t’anirà més bé escriure al vespre o a la nit si ets una persona quei als matins et costa concentrar-te i no t’actives fins que no t’has pres el segon cafè del dia. O potser la millor franja horària és quan no hi ha ningú més a casa, i per tant has d’aprofitar quan els nens fan extraescolars. Sigui quina sigui la teva situació, conèixer quins són els millors moments t’anirà molt bé.
  • Busca un espai físic que et permeti desenvolupar un espai mental propici a crear. Potser algú necessita un lloc en solitud; una cadira còmoda; un espai a part que sigui només per escriure… és molt personal. A mi em va bé treballar amb un ordinador portàtil perquè així em puc moure de lloc quan sento que ho necessito.
  • Crea les circumstàncies propícies al teu voltant per escriure el que vols escriure. Cada text necessita un tracte diferent. A mi normalment m’ajuda escoltar música, però o bé ha de ser una cançó sense lletra, o bé en un idioma que no entengui, o bé una lletra que conegui tant que ja no necessiti parar-hi atenció. Així no em despisto fixant-me en la lletra. I, sempre, el ritme de la cançó ha de ser similar al ritme que busco en el que estic escrivint. Però, altres vegades, necessito silenci absolut i tot em molesta. La clau és aprendre a reconèixer què et demana l’instint a cada moment i poder-ho respectar, sense forçar-ho.
  • Troba un format que t’agradi. Busca un programa per escriure que t’agradi i que et resulti còmode, n’hi ha molts que són gratuïts i que et poden servir. Pots dedicar una estona a jugar amb el programa si és una mica complex i així evitaràs perdre temps per trobar qualsevol tecla mentre estiguis escrivint. Tot i així, realment no és necessari fer servir cap programa especial, i qualsevol dels formats més habituals et pot anar bé. Que sentis que és còmode per a tu. O potser prefereixes allunyar-te dels teclats i escriure a mà? Ho pots provar, de vegades és molt gratificant escriure a mà i sembla que amb els ordinadors ni ens passi pel cap aquesta opció.
  • No escriguis. Potser aquest consell et sorprèn, però per mi és molt important. Sovint necessitem que les idees madurin, encara que sigui de forma inconscient. Camina, renta els plats, dutxa’t, seu al sofà… fes activitats que et permetin pensar. Aprèn que de vegades “no fer res” és fer molt: des de fora pot semblar que perdem el temps, però aquests moments són importants pels processos creatius.

Dedica temps en buscar informació sobre un tema que t’interessi: mira documentals, llegeix articles, parla’n amb algú de confiança…

És a dir: pren-te espai i temps per desenvolupar les idees, i fes que quan t’asseguis a davant de la pàgina en blanc tinguis molt per dir.

  • Ja sé que sembla que em contradigui, però no. De vegades volem escriure, sí, però abans hem de rentar els plats. I quan els plats ja estan nets, veiem que el terra de la cuina és una mica moll i decidim fregar-lo. I ja que hi som, freguem tot el pis. I fem el lavabo, que és només un momentet. I, quan tenim la casa com una patena, mirem una estona les xarxes socials. I després posem a escalivar els pebrots que fa dies que ho volem fer però mai no trobem el moment. I mentre s’escaliven, enviem dos o tres mails que teníem pendents… Reconeixes aquestes situacions? De vegades només escrivim quan ja no ens queda res més per fer. El consell és: evita procratinar. És a dir: evita evitar escriure. Encara que no tingui res a veure amb la teva idea; encara que només sigui una frase… escriu. I això ho puc enllaçar amb el següent punt:
  • Fes entrenaments i escalfa la creativitat. Pretendre que podem escriure deu pàgines seguides sense parpellejar és molt complicat. Primer pots entrenar-te, tal com ho faries amb el cos abans de córrer una marató. Hi ha molts exercicis i jocs creatius que et poden servir per potenciar la creativitat, no només per escriure.
  • Posa’t límits. De petita m’encantava dibuixar, però quan la mestra ens deia que havíem de fer un dibuix lliure em bloquejava. Recordo mirar la capsa plena de colors i el paper en blanc i no saber ni per on començar. En canvi, quan el tema que deia la mestra era “què heu fet aquest estiu”, o “què t’han passat els reis” la meva creativitat brollava i era molt estimulant. El mateix ens pot passar amb l’escriptura, així que jo et recomano que et posis uns límits interns que et serveixin per definir un marc. Tria el que tu vulguis. Per exemple:

Només hi poden haver dos personatges que no es coneixen; alguna cosa externa els impedeix sortir a l’exterior; cada vegada que un dels personatges parli, la seva primera frase ha de començar per una vocal.

Són tres premisses molt diferents que et poden ajudar a centrar la teva atenció per resoldre els interrogants que generen: qui són aquests personatges? On són? Per què no poden sortir?… Això és un exemple, prova i investiga limitacions que a tu et serveixin per crear.

  • I, finalment, per mi el consell més important: treu-te la pressió, no tinguis expectatives, i simplement escriu allò que a tu t’agradaria llegir o veure. No pensis que el que fas ha de tenir èxit o ser el text més bo del món. Perquè llavors ens pressionem tant que ens bloquegem. I ens oblidem de passar-nos-ho bé, que és el més important. Si a tu t’agrada, segur que també podrà agradar-li a algú altre, per tant oblida’t dels futurs lectors o espectadors i centra’t en tu: què t’agrada? Què et ve de gust? Què t’emocionaria o et sorprendria veure o llegir? Doncs endavant, plasma-ho al paper!

Espero que aquests consells et puguin servir. Hi ha algun altre truc que utilitzis? Com superes els bloquejos? Et convido a fer un comentari en aquest post, m’encantarà llegir la teva experiència

Comparteix aquest artícle!

Notícies recents

Artícles relacionats