10 IDEES PER ESCRIURE FORA DE CASA

Ha arribat l’estiu i possiblement tens plans per fer fora de casa: anar d’excursió, a la platja, a la piscina, quedar amb amics, fer alguna activitat a l’aire lliure o, potser, un viatge. De vegades tenim la sensació que només podem escriure si ens asseiem al nostre escriptori, amb el teclat a davant. I no és així. En aquest post et volem donar 10 idees originals sobre què escriure quan siguis fora de casa, que et serviran per potenciar l’escriptura ràpida per caçar una idea al vol o inspirar-te en el que estàs vivint.

La llibreta és l’element indispensable pels que volem capturar alguns moments i sensacions amb paraules. Però també pots apuntar-ho en alguna app del mòbil. 

Aconseguiràs:

 • Exercitar la creativitat i l’escriptura.
 • Potenciar la capacitat de creació i imaginació.
 • Observar l’entorn d’una manera diferent.
 • Trobar temps per un/a mateix/a.
 • Reviure les experiències que visquis (viatges, sortides, excursions) quan ho rellegeixis.
 • Gaudir del moment present.

El primer que has de tenir molt clar és que no cal que el que escriguis sigui perfecte. Pots fer mala lletra, pots deixar frases a mitges, pots barrejar idees, pots fer tot el que vulguis. No estàs buscant un resultat impecable, el que fas és aprofitar el moment al màxim i plasmar-lo en petits textos que, amb el temps, et puguin transportar allà.

A continuació hi trobaràs 10 idees originals per fer una mena de diari de viatge diferent que, al mateix temps, et pugui inspirar i et serveixi per exercitar l’escriptura. Són idees per potenciar la creativitat i l’observació. I, a la vegada, per deixar plasmades les teves experiències.

IDEA 1:

Aquesta proposta és ideal per quan siguis en un lloc que vulguis plasmar a la llibreta.

Descriu el lloc on ets utilitzant tots els teus sentits, intentant no només parlar amb la vista. Pots destacar-ne les olors, la temperatura, els gustos… Potser al principi costarà, perquè estem molt acostumats a descriure només sobre el que veiem.

Aquest és un bon exercici per treballar les descripcions anant un pas més enllà, i per ser molt conscient del moment present.

I, més endavant, quan ho rellegeixis, aquestes sensacions et transportaran molt ràpidament al moment exacte i a aquell espai.

IDEA 2:

Fes una descripció d’una persona que vegis, però fes-ho buscant formes originals i diferents per plasmar a la llibreta allò que et transmet. 

Per exemple: De què deu fer olor? A qui s’assembla? Si fos un animal, quin seria? Si fos un quadre, de quin pintor o de quin estil seria?…

Oblida’t de la típica descripció on detallaries l’edat, el color dels cabells o si porta ulleres… Pots destacar-ne, això sí, un element que et cridi l’atenció per fer la descripció: potser un barret elegant, un nas gros, un color extravagant de cabells…

És un exercici que t’ajudarà a entrenar la teva mirada.

IDEA 3:

Caça al vol paraules, frases, eslògans i escrits que vegis a qualsevol lloc: un cartell, un aparador, un grafit en una paret… omple la llibreta amb paraules o frases. Encara que no sàpigues què volen dir, si és en una llengua estrangera, després ho pots buscar. 

I, si vols, pots fer-ho intentant copiar-ne la tipologia per donar un estil més fresc a la pàgina. 

És un exercici que potencia l’observació. I que farà que obrir la llibreta sigui com passejar per aquells carrers.

IDEA 4:

Si escoltes música, apunta a la llibreta algunes frases de les cançons. Serà la banda sonora de l’excursió o del viatge. De la mateixa manera que, amb el temps, quan les tornis a escoltar et faran retornar a aquests llocs, també rellegir-ne versos o estrofes serà una manera de transportar-t’hi quan obris la llibreta.

També pots apuntar els noms de les cançons o alguns versos que sentis: en un bar, en una botiga, en una ràdio…

Pots intentar jugar a relacionar els versos d’aquestes cançons en moments que hagis viscut durant el dia o llocs que hagis vist, donant un segon sentit i significat a la lletra.

I fes el mateix si llegeixes un llibre: apunta algunes frases i breument descriu què li ha passat al protagonista, perquè sempre més relacionaràs aquell moment de la trama al lloc on eres quan ho vas llegir per primera vegada.

IDEA 5:

Apunta 10 coses que vegis al teu voltant. Després, escriu un petit text que contingui totes aquestes 10 paraules.

Pots fer-ho en un text que parli de tu, d’aquest moment i d’aquest lloc; o bé escriure un text que no tingui res a veure en tot això, però fent que hi apareguin totes les deu paraules que has triat.

IDEA 6:

Escriu un breu relat que passi al lloc on ets, amb les persones que tens al voltant, amb tots els detalls tal com els veus però… amb un element inventat. Aquest element inventat pot ser de qualsevol gènere o estil. Per exemple:

 • Hi ha hagut un crim i algú ho ha d’investigar.
 • De cop arriba un viatger del temps.
 • Apareix l’esperit d’un personatge històric vinculat al lloc.
 • etc

Aprofita tota la part de realitat, cada petit detall serà important, i barreja-ho amb aquest element irreal per generar un petit relat.

IDEA 7:

Apunta tot el que aprenguis i descobreixis, que per a tu sigui una novetat.

Poden ser grans descobriments o bé petits detalls: una paraula nova, alguna cosa que t’han explicat, una recepta que has tastat per primera vegada, el nom d’un artista que no coneixies, una cançó que has sentit, un lloc on no havies estat abans…

Aquestes anotacions et permetran saber el moment exacte en el que vas descobrir-ho. Acompanya aquesta llista amb una breu descripció del moment i de les teves sensacions, si ho vols completar.

IDEA 8:

Imagina’t que li escrius una carta o una postal a algú, on li narres el que estàs fent.

Com que, en realitat, és un text per a tu i no ho enviaràs mai, pots imaginar-te que la carta va dirigida a qui tu vulguis. Fes volar la imaginació sense límits: al teu jo del futur; al teu jo del passat; a un famós a qui admiris; a un personatge de ficció que t’agradi; a un extraterrestre; a un animal… Decideix a qui voldràs dirigir les cartes, i deixa’t portar.

IDEA 9:

Apunta els petits detalls que et cridin l’atenció, enlloc de només centrar-te en les coses grans: com és el tovalló que t’han donat juntament amb el gelat; el color de la pilota amb la que juguen uns nens que veus; la veu del cambrer; la petita flor que has vist caminant per la muntanya; la forma d’un núvol…

Aquests detalls són el que fan que la teva experiència sigui única. Només tu has viscut això, i només tu t’hi has fixat.

Amb aquest exercici potenciaràs l’observació, ompliràs la llibreta de detalls molt personals i, quan t’ho rellegeixis, serà gairebé com reviure-ho perquè en podràs recordar cada element i cada detall amb precisió.

IDEA 10:

Crea el teu propi llibret amb un fàcil exercici de papiroflèxia i fes-lo servir per apuntar-hi breus anotacions. Et servirà per sintetitzar i per anar a l’essència del que vulguis explicar. I és un format molt original que et permetrà donar un toc diferent a la llibreta.

Fes volar la imaginació per l’ús del llibret, però a continuació et donem algunes idees:

 • Una paraula a cada pàgina.
 • Una llista, una enumeració.
 • El menú del que has menjat.
 • Una breu anècdota a cada pàgina.
 • Un petit còmic amb dibuixos.
 • El que t’ha quedat pendent per fer el dia que hi tornis.
 • Etc.

Enganxa aquest llibret a una pàgina de la llibreta i combina’l amb altres escrits de la llibreta. Per exemple, anota al llibret les paraules a partir de les quals escrius un relat.

Clica aquí per descarregar-te el tutorial per fer el llibret.

T’animes a escriure fora de casa fent servir alguna d’aquestes 10 idees?

Esperem que aquestes 10 idees t’hagin inspirat per escriure quan no siguis a casa. El més important és gaudir del moment i, amb aquestes idees, estem segurs que podràs potenciar l’observació i la connexió amb el que estiguis vivint.

Gaudeix de l’estiu i, sobretot, gaudeix de l’escriptura!

Comparteix aquest artícle!

Notícies recents

Artícles relacionats